Cool-CHEMISTRY
Персональний сайт заступника директора з навчально-виховної роботи Кременчуцького ліцею №4
Джавахішвілі Сергія Георгійовича

Головна » Архів новин
 
Характерне для Силіцію координаційне число "чотири" дозволяє припустити існування широкого кола гіпотетичних метастабільних алотропних модифікацій цього елемента. Багато з таких гіпотетичних структур відрізняються енергією, лише незначно більшою, ніж енергія алмазоподобної алотропної форми Силіцію, багато з них стійкі при високому тиску, а чотири - динамічно стабільні в м'яких умовах. У 2013 Тімоті Стробель (Timothy Strobel) з колегами відкрив натрій силіцид Na4Si24. У новій роботі цієї ж дослідницької групи показано, що нагрівання Na4Si24 при 400 оK у вакуумі дозволяє видалити всі атоми Натрію і отримати нову, орторомбічну алотропну модифікацію Силіцію. Результати розрахунків та експерим ... Читати далі »
Просмотров: 365 | Добавил: SergeyChem | Дата: 22.01.2015 | Комментарии (0)

 
До теперішнього часу максимально можливою вважався ступінь окиснення +8, який реалізується в невеликому наборі тетраоксидів - RuO4, IrO4, OsO4 і XeO4. У цих сполуках від центрального атома відбувається відтік великої кількості електронів валентного рівня - електронна густина зсуваються до електронегативного атому Оксигену. З поміж усіх тетраоксид іридію стоїть окремо - для Іридію, конфігурація валентного рівня якого 5d76s2, формально можна говорити про наявність дев'яти валентних електронів, а в оксиді в певному наближенні електронну конфігурацію Іридію можна представити як 5d1. Теоретичне дослідження електронної конфігурації отриманого в 2009 році IrO4 дозволяло пр ... Читати далі »
Просмотров: 286 | Добавил: SergeyChem | Дата: 22.01.2015 | Комментарии (0)

 
Те, що ряд людей може бачити випромінювання, що відноситься до ближньої ІЧ-області спектра, відомо ще десь з 1940-х років, однак механізм, що дозволяє розширити межі людського сприйняття, до теперішнього часу не був відомий. У новій роботі міжнародна група дослідників, очолювана Кржиштофом Пальчевським (Krzysztof Palczewski) повідомляє, що здатність людини бачити в інфрачервоному діапазоні найімовірніше реалізується в ході процесу, в якому поглинання двох фотонів активує світлочутливий білок родопсин. Щоб визначити, що відповідає за розпізнавання ІЧ-випромінювання, дослідники піддавали неушкоджену райдужку миші впливу інфрачервоного лазера. Реакція райдужки на ІЧ-випромінювання не представляла собою лінійну функцію, що дозволяло в ... Читати далі »
Просмотров: 293 | Добавил: SergeyChem | Дата: 22.01.2015 | Комментарии (0)

« 1 2